U gebruikt een verouderde browser. Ondervindt u problemen bij het openen van deze pagina, vragen wij uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken.

Informatie

Wist je dat Nederlandse grasrassen zó goed werken bij het weren van vogels rond start- en landingsbanen, dat steeds meer Europese vliegvelden dit gras inzaaien? Een mooi voorbeeld van de innovatiekracht van Nederlandse tuinbouwers en veredelaars! Meer weten? Meld je vandaag nog aan voor de online talkshow Take a Seed.

Veel belangstellenden hebben zich inmiddels al geregistreerd voor Take a Seed, dé online talkshow van het jaar, georganiseerd door Plantum. Ook u kunt 18 mei 2021 live meekijken! Aanmelden kan vanaf vandaag via dit formulier.

Programma
Planten zijn de basis van ons leven. Het is fascinerend hoe we steeds meer te weten komen hoe ze functioneren en hoe ze ons ten dienste staan. Innovatie rond planten levert ook veel vragen op.  

Op het scherpst van de snede voelt host Jeroen Pauw, topjournalist en omroepman van het jaar 2019, zijn gasten aan de tand. Samen met side kick Sabine Scharwachter, voorzitter van DWARS, de onafhankelijke jongerenorganisatie van GroenLinks. Met vooraanstaande politici, wetenschappers, NGO’s en opiniemakers wordt gesproken over plantenveredeling, innovatie, plantgezondheid, duurzaamheid en klimaat. Gasten aan tafel zijn o.a. hoogleraar ecologie Louise Vet, hoogleraar microbiologie John van der Oost, PvdA Tweede Kamerlid Joris Thijssen, Manager Economie & Innovatie VNO-NCW en MKB Nederland Thomas Grosfeld en Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Ook tijdens de talkshow: politici vertellen over hun fascinatie voor planten, reporter en cabaretier Tiemen Smit gaat op bezoek bij twee veredelingsbedrijven en patron cuisinier Soenil Bahadoer van Restaurant de Lindehof kookt met eetbare planten. De hele uitzending wordt omlijst met verschillende muzikale intermezzo’s.

Als het gaat om plantenveredeling en innovatie is Nederland dé pionier. Wij zijn als uitvinder, verbeteraar of producent betrokken bij zo’n 40% van de wereldwijd verhandelde zaden van groenten, aardappelen, sierplanten en grassen. Dit is goed voor een exportwaarde van € 3,4 miljard. De sector telt alleen al in ons eigen land meer dan 12.000 mensen. Leuk om te weten: vier op de tien gezonde hapjes – waar ook ter wereld – komen uit ónze keuken. Meer weten? Meld je vandaag nog aan voor de online talkshow Take a Seed.

Groene zetel
Naast de talkshow verschijnt van 12 tot 19 mei a.s. een drie meter hoge groene zetel

op het Plein in Den Haag, volledig bezaaid en beplant met plantaardige producten, een diversiteit aan bloemen, planten, groente en fruit. Op woensdagmiddag 12 mei om 11.45 uur vindt op het Plein in Den Haag de officiële opening plaats door burgemeester van de gemeente Den Haag, Jan van Zanen en actrice, zangeres én fervent tuinierster Karin Bloemen.

Een instagrammable object, geïnspireerd op een van de meest gefotografeerde kunstobjecten ter wereld, de Puppy van Jeff Koons bij het Guggenheim musuem in Bilbao. De Puppy is aan de buitenkant bekleed met 70.000 bloeiende planten. Take a Seed op onze eigen groene zetel. Politici, publiek én ook u zijn uitgenodigd om de stoel te komen bekijken en er op te zitten.

Fascination of Plants Day
Take a Seed vindt plaats op 18 mei a.s. op ‘Fascination of Plants Day’, een internationaal initiatief om aandacht te vragen voor de plant en planteninnovatie.